Önos inte riktigt hundra...

"Önos 100 % frukt & bär" heter en sylt i butikshyllorna från Procordia Food. Visserligen är det en massa druvjuice i sylten för att spä ut den, men okej då... druvorna kan vi ju räkna som "bär".

Men som kund tror man förstås utifrån namnet "100 %" att det inte är några andra tillsatser i sylten. Men det finns faktiskt  0,1 % konserveringsmedel i syltburken, enligt den finstilta innehållsförteckningen.

Procordia Foods "Director of communications" (informationsdirektör på svenska) mejlar en sagolik bortförklaring till varför man ändå valt att vilseleda kunderna med "100 %"-formuleringen, trots att det bara är 99,9 % sylt/frukt/bär/druvjuice i sylten.
- Nej jag tycker inte att 100 % Önos är felaktig. Vi har ju lärt oss att avrunda uppåt.

Vilka vi??? Vadå avrunda??? Hon har nog stoppat sina fingrar i lite för många syltburkar för att få ihop den där matematiken...!

Uppskattningsvis 5 % av alla produkter i en matbutik kommer från Procordia Food, och på Procordia Foods egen hemsida kan man efter lite letande hitta en text där företaget erkänner att man är medveten om att man påverkar (och med sin matematiklogik således vilseleder) det svenska folket:

"Vår syn på näring och hälsa: Procordia Food har en mycket stark ställning inom många produktområden. Med våra produkter, vår kommunikation och vår marknadsföring påverkar vi livsmedelskonsumtionen i Sverige. Därmed påverkar vi också svenska folkets hälsa. Vi ska inte bara hjälpa konsumenterna att välja god, variationsrik och säker mat. Vi måste också hjälpa dem att välja näringsriktig mat och skapa bra matvanor."

Vore det inte bättre att lära konsumenterna hur de genomskådar företagets bluffar?
 ---------------------------
Tillägg: Bloggironi. Eftersom ordet livsmedel, mat etc ingick i ovanstående inlägg så kommer kanske en reklambanner för Hemköp här nedan. (prova "reload") Om de visste vad de sponsrade för inlägg :) Ännu ett matbluff-företag...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0