Länderbingo

Dagens sällskapslek är helt nyuppfunnen av denna blogg och kallas kort och gott för "Länderbingo".

Det går till så att man skriver ut en lista (i flera exemplar) över världens länder (finns t ex på Wikipedia "Världens länder"). Sedan samlar man ihop ett gäng och beger sig till närmaste matvaruaffär; en liten affär (mindre motion) eller en stormarknad (mera motion). (Länderbingo blir stavgångens undergång.)

Väl i affären delar man förslagsvis upp församlingen i lag med två personer i varje lag (en letare och en sekret-retare). Varje lag får ett exemplar av länderlistan (samt en penna förstås). Församlingen bestämmer tävlingstid och sedan startar tävlingen! Länderbingo går således ut på att hitta (mat-)varor från så många länder som möjligt i affären, inom angiven tid. När man hittar en förpackning snigelräkor från Vietnam kryssar man alltså för "Vietnam" på listan och skriver "räka" (typ). Länderbingo finns i två varianter: med eller utan frukt- och grönsaksdisken.

Vill man vara lite mer nationalistisk, kan man förstås välja att spela landskapsbingo. Då gäller det förstås att hitta varor från Sveriges 25 landskap! (Tips: Lappland brukar leverera renkött.)

Skiljedomare: Om inte lagen, som i "ultimate frisbee", är sina egna domare, så kan en skiljedomare vara på sin plats. (Findus djupfrysta lax som enligt förpackningen är odlad "i antingen" Chile eller Norge och är "producerad" i Thailand är ju ett sådant fall. Men eftersom fisken simmat runt halva världen innan den hamnade i vår frysdisk, så bör detta vara en trepoängare! Men det är naturligtvis fritt fram för egna tolkningar. En variant är förstås att en vara aldrig kan ge mer än en poäng...) Det är bra om man kan bestämma reglerna innan tävlingen startar!

Förlorande lag bjuder de andra på fika, lunch eller middag från valfritt land. (Grönsakslandet kanske!)

Sensmoral: Handla lokalt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0